Professionals
Hier wil ik graag informatie delen met artsen, diëtisten en iedereen die zich inzet voor de gezondheid van anderen.
Ontdek in 1 uur hoe verstrekkend de rol van voeding kan zijn in het voorkomen, het stoppen en in veel gevallen zelfs het omkeren van de top 15 van de meest voorkomende doodsoorzaken.
Zie in de door dr. Michael Greger gegeven videopresentatie:"Hoe te overleven" (How Not To Die), wat de invloed van voeding kan zijn en welke mechanismen hier een rol bij kunnen spelen.
Uiteraard zijn alle gebruikte bronnen met een directe link te benaderen.
Het begrip “Chronisch” dekt in veel gevallen niet meer de lading als we voeding inzetten ter behandeling van diverse aandoeningen en daarmee een van de belangrijkste oorzaken aanpakken.
Dr. Michael Greger is de oprichter en stuwende kracht achter de site NutritionFacts.org.
Onder "Video's - Voeding en Gezondheid" staan tientallen (korte) video's van o.a. lezingen gegeven door verschillende experts die naar mijn mening meer dan de moeite waard zijn. (met bronvermeldingen)
- Geschreven door: Rien Heideveld
Meta-analyse:
Dekt de vlag de lading?
Binnen de Evidence-Based Medicine (EBM) is een rangorde in de diverse onderzoeksmethoden aangebracht op basis van de hieraan toegeschreven bewijskracht.
Dit wordt doorgaans grafisch weergegeven in de vorm van een piramide waarbij de top is toebedeeld aan de meta-analyses. Met daaropvolgend de randomised controlled trials.
Aan deze twee onderzoeksvormen wordt vrijwel automatisch de hoogste waarde toegekend.
Zoals uit het vervolg naar voren zal komen schuilt er, in het op basis van de onderzoeksmethode toekennen van een waarde aan de resultaten, een ontnuchterende werkelijkheid.
Aan de hand van een analyse van een door de Gezondheidsraad getrokken conclusie uit 2015 zal dit voorgaande duidelijk naar voren worden gebracht.
Het zou wenselijk zijn als de conclusies die door de Gezondheidsraad in 2020 zullen worden gepubliceerd betreffende voeding, door alle betrokken partijen kritisch worden geanalyseerd en niet zomaar in de dagelijkse praktijk c.q. aanbevelingen worden geïmplementeerd.
Het is tijd ons niet te veel te laten leiden door de status van en de namen en titels achter een adviesorgaan om op deze wijze de valkuil van het “Argumentum ad Verecundiam”* te voorkomen.
*(de waarheid van een bewering berust op autoriteit)
De meta-analyse, het doel voorbij?
Bij een meta-analyse worden meerdere studies samengevoegd, waarbij de hiervoor geschikte data wordt gepoold en statistisch geanalyseerd. Als voldaan wordt aan de juiste criteria dan kunnen meta-analyses een grote bijdrage leveren. Eén van de criteria waaraan voldaan zou moeten worden is een gelijkwaardige onderzoeksopzet van de geïncludeerde individuele studies, met andere woorden, deze zouden vergelijkbaar moeten zijn.
Echter zien we de afgelopen decennia een tsunami aan, met name in China uitgevoerde Engelstalige metastudies die, als ze nader worden beschouwd, eerder het predicaat marketingtool verdienen dan een instrument voor het vergroten van het wetenschappelijk inzicht.
Een vermeldenswaardige publicatie welke de waarde van o.a. metastudies in kaart brengt is:
“Het Bewijs”.
Een door Leo Ottes in 2017 uitgevoerde achtergrondstudie bij het advies:
“Zonder context geen bewijs” aan de raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
De subtitel van deze achtergrondstudie luidt:
”Over de illusie van evidence-based practice in de zorg".
https://www.raadrvs.nl/documenten/publicaties/2017/06/19/achtergrondstudie-het-bewijs
Aanleiding voor dit onderzoek was de toenemende invloed die evidence-based protocollen en richtlijnen krijgen op de behandelingsopties van patiënten. Dit gegeven maakt het noodzakelijk om kritisch te kijken naar de kwaliteit van het hieraan ten grondslag liggende onderzoek en de wijze waarop het is geëvalueerd. Waarbij de controle van gepoolde data, zoals zal blijken, extra aandacht verdient.
Klik voor het volledige artikel: Meta-analyse: Dekt de vlag de lading?
- Geschreven door: Rien Heideveld
Dr. Steven Lome is een cardioloog uit Chicago die aan den lijve heeft mogen ervaren wat een aanpassing van de leefstijl kan betekenen. Zijn persoonlijke verhaal lees je hier.
Nadat hij de feiten leerde kennen over de mogelijkheden die een "Whole Food Plant Based" leefstijl biedt in het voorkomen en in veel gevallen zelfs het omkeren van hart en vaatziekten heeft hij een uitgebreide website gelanceerd waarop patiënten, en allen die dat niet willen worden, gratis alle informatie en begeleiding kunnen krijgen die hiervoor nodig is.
Zo'n 90 procent van alle cardiovasculaire aandoeningen zijn te voorkomen en hij is één van de cardiologen die vind dat dit ook als zodanig zou moeten worden gecommuniceerd.
Ik was dan ook blij verrast met zijn duidelijke quote die hij mij stuurde voor de BeterwEten.org website:
"Een Whole Food Plant Based dieet is een remedie voor Hart- en Vaatziekten.
Als u een arts bent en u informeert uw patiënt met een cardiovasculaire aandoening
niet over deze remedie voor deze ziekte, dan is dat een medische fout
omdat u actief de patiënt van een remedie onthoudt.”
Dr. Steven Lome
In de afgelopen decennia zijn er nogal wat publicaties verschenen die de negatieve rol van cholesterol, verzadigd vet en dierlijke proteïnen met betrekking tot de vasculaire gezondheid in twijfel proberen te trekken.
Zo verscheen er nota bene in het "Annals of Internal Medicine" op 30 September 2019 een artikel waarin werd verklaard dat er geen enkele link bestaat tussen het eten van rood vlees en hart- en vaatziekten. Waarbij aangemerkt dat rood vlees door de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 al werd aangemerkt als een klasse 1 carcinogeen.
Inmiddels weten we uit een artikel in de York Times dat het hoofd van deze studie banden heeft met de vleesindustrie. Deze Bradley Johnson was overigens ook degene die in 2016 aan het roer stond van een studie die wist te concluderen dat suiker niet zo schadelijk is voor de gezondheid als wordt beweerd. Deze laatste werd overigens ook in de "Annals of Internal Medicine" gepubliceerd. Hier wil ik het maar bij laten.
Zie de onderstaande video van Dr. Lome waarin hij ingaat op de rol die cholesterol, verzadigd vet en dierlijke proteïne speelt bij hart- en vaatziekten.
In slechts 19 minuten krijg je alle antwoorden op mogelijke vragen van patiënten die helaas keer op keer door misleidende publicaties aan het twijfelen worden gebracht.
Duur:19:39 min.
Voor de website van Dr. Lome klik de afbeelding
- Geschreven door: Rien Heideveld
Een presentatie gegeven door Dr. Neal Barnard tijdens het International Conference on Nutrition in Medicine in 2015.
Destijds waren net de nieuwe Amerikaanse richtlijnen aangaande voeding gepubliceerd, waarin werd verkondigd dat het cholesterol wat wij met onze voeding tot ons nemen niet tot een verhoging van het serum cholesterol leidt.
Dat dit tot nogal wat verwarring en discussie heeft geleid zal niemand verbazen. In deze presentatie geeft Dr. Barnard een verhelderende opsomming van de feiten en laat zien hoe voeding wel degelijk tot een verhoging van de cholesterolwaarden kan leiden.
Het blijkt niet zo moeilijk te zijn om wetenschappelijk aan te tonen dat bijvoorbeeld het eten van eieren geen probleem is voor wat betreft de hoogte van ons cholesterol:
Houd het aantal mensen in het onderzoek beperkt.
Ga uit van een dieet met veel cholesterol.
Vergelijk het met bijvoorbeeld worstjes.
Scheid de hypo- van de hyper-responders.
Verklaar dat een kleine cholesterolstijging niet relevant is.
Trek de conclusie dat eieren niet bijdragen in de risicofactoren voor een hartaanval!
Hij bespreekt ook het verhaal van Duane Graveline MD (30:00 min.), een medewerker van NASA die een zeer ernstige vorm van geheugenverlies kreeg als gevolg van het slikken van cholesterolverlagende medicatie.
Nu zal dit slechts weinig voorkomen, echter gezien de aantallen mensen die statines slikken en het feit dat met name veel ouderen dit doen moeten we niet uitsluiten dat een aantal mensen ten onrechte de diagnose dementie krijgen daar waar de achteruitgang van het geheugen een bijwerking kan zijn van de medicatie.
Duur: 38:49 min.
Zie ook de korte video's:
Reductionisme en de tekorten-mentaliteit
Verminder je risico op hart- en vaatziekten met 90%
Cholesterolrijke voeding en kanker
Geoxideerd cholesterol 27HC kan 3 borstkanker-mysteries verklaren. ...
Een goed voorbeeld van de wijze waarop de industrie misleidende studies ontwerpt vind je hier:
Hoe de zuivelindustrie misleidende studies ontwerpt ...
De afgelopen jaren zien we een sterke toename van door de industrie uitgevoerde meta-analyses die qua opzet en uitvoering de toets der kritiek niet kunnen doorstaan.
Dat zelfs de Gezondheidsraad deze discutabele studies meeneemt in haar overwegingen is iets wat je niet zou verwachten maar blijkt helaas waar.
In het uitgebreide artikel "Meta-analyse: Dekt de vlag de lading?" wordt dit uitgebreid belicht.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Het eerste openbare ziekenhuis van Amerika, het Bellevue Hospital in Manhattan New York, gestart in 1736, gaat met een budget van $400.000 dollar een proef draaien met een programma om patiënten te helpen veranderen van leefstijl.
”The Plant Based Lifestyle Medicine Program.”
Als je al wat artikelen gelezen hebt op deze site dan zal het je niet verwonderen dat het een Whole Food Plant Based benadering zal zijn voor wat betreft de voeding.
Immers is dit, en ik zal het blijven herhalen, de enige wetenschappelijk onderbouwde manier om ernstige hart- en vaatziekten om te keren.
Daarnaast werkt het bij het voorkomen, stoppen en in veel gevallen omkeren van diabetes 2 , reumatoïde artritis, kanker, lupus, nierfalen, hoge bloeddruk, obesitas en vele ander aandoeningen.
Er is geen enkele noodzaak om in Nederland innovatieprojecten op te zetten en of commissies in het leven te roepen om te gaan bestuderen wat en hoe de beste aanpak is qua voeding. Simpelweg omdat de wetenschappelijke onderbouwing al vele jaren staat als een huis, en als we eerlijk zijn begint dat huis met de dag meer op een fort te lijken.
Het lijkt er op dat er op een breed front in Nederland is ingezet om de koolhydraatarme benadering te hanteren als het gaat om de behandeling van diabetes 2.
Zoals we weten werkt dit, in ieder geval op de korte termijn, omdat de onderzoeksresultaten over langere perioden niet bestaan kunnen we daar ook niet veel over zeggen.
Wat we wel kunnen zeggen en wat we wel weten is dat de koolhydraatarme (ketogene) aanpak, lees de vetrijke en eiwitrijke aanpak niet zal leiden tot het omkeren van b.v. arteriosclerose.
Maar waarom zouden we inzetten op een aanpak die bewezen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de patient op langere termijn?
Zie hiervoor o.a. de video met Kim Williams, voormalig president van het American College of Cardiology: Einde van het Ketogeen Dieet-Debat".
Als we in Nederland hier serieus naar gaan kijken en het ook aandurven om de adviezen van de gezondheidsraad tegen het licht te houden, dan zijn er op korte termijn levensreddende projecten snel en relatief gemakkelijk te verwezenlijken.
Het zal in mijn ogen belangrijk zijn om niet standaard uit te gaan van de voedingsadviezen zoals die nu in Nederland zijn neergelegd, maar ook over de grens te kijken naar wat daar gebeurt en tevens experts van plantaardige voeding bij de beleidsvorming te (gaan) betrekken. Misschien zouden met name nieuwe wetenschappers betrokken moeten worden bij de nieuwe richtlijnen naast diegene die bij de voorgaande edities verantwoordelijk waren.
Kijk naar het project zoals dat binnenkort gestalte gaat krijgen bij Bellevue.
Eric Adams, de president van Brooklyn Borough, die zelf onlangs herstelde van diabetes 2, neuropathische klachten en retinopathie, heeft het tot zijn missie gemaakt om gezondheid weer terug te brengen bij zijn inwoners van Brooklyn New-York.
Samen met de loco burgemeester Herminia Palacio, het management van de NYC Health + Hospitals , waaronder Dr. Michelle McMacken en andere experts op het gebied van plantaardige voeding is dit plan uitgewerkt en zal dus weldra worden uitgevoerd.
Het e.e.a. is hier dus binnen een zeer korte tijd gerealiseerd, simpelweg omdat de benodigde wetenschappelijk onderbouwde gegevens om te komen tot een gefundeerde , effectieve aanpak al jaren voor handen zijn.
Meer over het project kun je vinden in het officiële persbericht:
The Plant-Based Lifestyle Medicine Program.
Lees meer over Michelle McMacken en enkele van haar inzonden stukken op de Forks over Knives site.
Klik voor een korte video (6 min.) over de genezing van Eric Adams, de huidige burgemeester van New York .
- Geschreven door: Rien Heideveld
Samen met Alan Goldhamer schreef Douglas Lisle "The Pleasure Trap”.
Hierin weten zij op een briljante wijze een verklaring te geven voor het feit dat wij als mens er maar zelden in slagen om ons gedrag aan te passen, ook al weten wij dat dit beter voor ons is.
Wat is de rol die het huidige voedingsaanbod speelt bij ons onvermogen om het eetpatroon aan te passen, zodat wij de kans missen om op deze wijze veel toekomstige gezondheidsklachten te kunnen voorkomen, en welke biologische mechanismen worden door de voedingsindustrie gebruikt om ons afhankelijk te maken?
Hoe kunnen we dit daadwerkelijk doorbreken?
Mogelijke antwoorden op deze vragen worden op een uiterst toegankelijke manier in het boek gegeven.
Zoals Caldwell Esselstyn zegt:
"Dit is verplichte literatuur voor studenten, diëtisten, artsen en iedereen werkzaam in de gezondheidszorg".
Dr. Fuhrman schrijft hierover:
”Ik raad mijn patiënten dit boek niet aan, ik sta erop dat zij het lezen".
Dat hij deze vernieuwende inzichten ook nog op een boeiende wijze kan overbrengen kun je afleiden uit het feit dat hij verbonden is aan meerdere leefstijl instituten, waar hij regelmatig als spreker of psycholoog werkzaam is.
Douglas Lisle rekent in onderstaande TED-X Fremont presentatie af met het beeld dat een voordracht van een psycholoog slaapverwekkend of saai is.
Hij weet op een erg geestige wijze gedragsbepalende mechanismen bloot te leggen en een elegante verklaring te geven voor de moeite die wij hebben met het veranderen van ons eetpatroon.
Duur: 17:09 min.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Een recente presentatie over de wetenschap achter het Ketogeen Dieet en waarom het, zeker op de langere termijn, gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen.
Dit is een lezing gegeven door Lee Crosby tijdens de “International Conference on Nutrition in Medicine” gehouden in augustus 2018. Lee Crosby is als diëtiste werkzaam bij PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine).
Zij start met het geven van een duidelijke definitie van het begrip “Ketogeen Dieet”, omdat dit in de praktijk nogal losjes wordt gehanteerd.
Vervolgens legt zij uit welke processen een rol spelen bij Ketose en op welke wijze het lichaam reageert op een rigoureuze daling van het aantal beschikbare koolhydraten.
Dat één van de eerste reacties gluconeogenesis is (het gebruik van eiwitten om glucose aan te maken), kan een aanwijzing zijn dat het lichaam glucose prefereert als primaire energiebron.
Het lichaam gebruikt hiervoor aminozuren uit spierweefsel en eiwitten die we met de voeding tot ons nemen.
Veel eiwitten eten bij een "Ketogeen"Dieet zal niet leiden tot meer spierweefsel, maar deze zullen voornamelijk worden gebruikt voor de aanmaak van glucose. Hetgeen het lastiger zal maken om in een toestand van ketose te geraken.
Ze gaat verder uitvoerig in op zowel de voor- alsook de nadelen welke een dergelijk voedingspatroon, onder verschillende omstandigheden, kan hebben.
De risico's op korte en langere termijn worden onderzocht en tot slot worden veel gestelde vragen van patiënten besproken.
Deze lezing is ook terug te vinden op NutritionCME.org, hier vind je tientallen geaccrediteerde lezingen aangaande de relatie voeding en gezondheid, een betrouwbare bron voor degelijke wetenschappelijk onderbouwde informatie.
Duur: 40:23 min.
Zoals uit de lezing blijkt kan een ketogeen dieet op verschillende manieren een negatieve uitwerking hebben op diverse risicofactoren met betrekking tot met name hart- en vaatziekten.
Zie ook het interview met Kim Williams (voormalig voorzitter van 'The American College of Cardiology') over de onwenselijke effecten van een ketogeen dieet op de vasculaire gezondheid.
Einde van het ketogeen-dieet debat. Dr. Kim Williams
- Geschreven door: Rien Heideveld
Op welke leefstijl kom je uit als je 35 jaar geleden besluit om je geheel eigen aanpak te ontwikkelen als diabetes 1 patiënt?
Hieronder volgt het bijzondere verhaal van Ken Thomas, die zijn expertise van foutopsporing in electrotechnische ontwerpen aanwendde om een manier te vinden hoe hij, in zijn situatie, het beste met diabetes 1 kan leven.
Hij heeft na ruim dertig jaar:
-Geen zichtbare schade aan zijn netvlies
-Normale bloedwaardes
-Geen enkele complicatie die je zou kunnen verwachten bij iemand die al dertig jaar diabetes 1 heeft.
-Hij moet een nieuwe arts vertellen dat hij diabeet is anders zal hij/zij het niet kunnen afleiden uit zijn bloedwaardes.
En dit alles met maar een kwart van de insuline die hij moest gebruiken toen hij nog vlees en vetten (olie) at.
Het is het verhaal van één persoon, maar door zijn nauwgezette manier van 30 jaar data loggen geeft hij een schat aan informatie waardoor we ons inzicht kunnen vergroten.
Uit het verhaal van Ken kunnen we, dankzij zijn jarenlange nauwgezette vastlegging van data, leren wat vetten en olie doen met de insulinegevoeligheid en waarom we deze link in de dagelijkse praktijk meestal niet kunnen leggen. Overigens hanteert hij een vetpercentage van maximaal 10%, hetzelfde percentage zien we ook bij de diëten die hart en vaatziekten kunnen omkeren, zoals bij Ornish en Esselstyn, of waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld neuropathie te genezen.
Ik kan iedereen aanraden om hiervoor wat tijd vrij te maken, ook als je geen diabetes 1 hebt.
In Nederland hebben een aantal vooraanstaande artsen de conclusie getrokken dat een laag vet dieet niet werkt, waarbij ze een vetpercentage van 30% als laag beschouwen, wat in mijn ogen behoorlijk misleidend is.
Zij raden diabetes patiënten een koolhydraatarm dieet aan waarbij de nadruk wordt gelegd op vetten en eiwitten. Internationaal wordt keer op keer het bewijs geleverd dat dit zeker op de langere termijn geen heilzame weg is.
- Geschreven door: Rien Heideveld
In onderstaande korte video komen 13 artsen aan het woord over de persoonlijke ervaringen met een WFPB leefstijl.
Unaniem wordt het verhogen van het energieniveau genoemd en verder komen veel bekende verbeteringen langs, die ze bij zichzelf constateerden en of bij de patiënten..
Zoals Dr. Klaper het in één zin samenvat:
" Het maakt de geneeskunde weer leuk als je patiënten echt gezond ziet worden!"
Over een Whole Food Plant Based leefstijl concludeert Dr. Esselstyn:
" Nooit eerder hadden we binnen de geneeskunde een middel dat zo effectief is!"
Of zoals dr. Kerry Graff mij schreef:
"Every day has become an absolute joy."
Duur:17:30 min.
Voor meer persoonlijke ervaringen van artsen, waarbij het genezen van Lupus, het vermijden van een harttransplantatie en het behandelen van MS enkele voorbeelden zijn, zie: "Persoonlijk ervaringen van Artsen."
- Geschreven door: Rien Heideveld
Meestal zal de persoonlijke ervaring een veel grotere impact hebben op de mens dan het theoretische verslag van een voorval, om het even de hoeveelheid aangedragen wetenschappelijk onderbouwde bewijzen.
Ik herinner mijn eerste informele gesprekje met een huisarts over het omkeren van hart- en vaatziekten door aanpassingen aan te brengen in het voedingspatroon.
Het verhaal over het gepubliceerde onderzoek van Dr. Esselstijn en Dr. Ornish had ik in het kort verteld en zijn reactie hierop was een kort maar krachtig: "Ik geloof dat niet".
Ik gaf mijzelf even een korte bedenkpauze en kwam tot de conclusie dat ik maar het beste kon aangeven dat het hier niet een "geloofskwestie" betrof.
Dit zette hem aan het denken en ik vroeg of ik hem enkele grafische weergaves van de resultaten, die deze onderzoeken hadden voortgebracht, mocht laten zien.
Eenmaal bekend met deze, voor zichzelf sprekende afbeeldingen, zag ik dat zijn nieuwsgierigheid gewekt was en hij de twijfel toeliet.
Dat is iets wat ik graag zou zien gebeuren, dat meer mensen een stapje terugdoen en over de eigen overtuigingen heen durfen kijken naar datgene wat inmiddels bekend en bewezen is m.b.t. voeding.
En laat op zijn minst de twijfel toe!
In de video komen een twintgtal artsen en wetenschappers aan het woord, die door eigen onderzoek en vaak jarenlange ervaring de twijfel hebben weten te vervangen door kennis.
Zij geven antwoord op de vraag:
" Benoem eens datgene wat je had willen leren tijdens de opleiding?"
Duur: 21:07 min.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Veertig jaar aan onderzoek naar en het in de praktijk toepassen van leefstijlgeneeskunde gepresenteerd door Dr. Dean Ornish.
Een presentatie gegeven tijdens het Global Wellness Forum 2017 in The Breakers Palm Beach.
Deze korte presentatie (21 min) van Dr. Dean Ornish vat het op een geweldige manier samen.
Een Whole Food Plant Based Diet als remedie voor Hart- en Vaatziekten, Diabetes 2, enkele vormen van Kanker, Depressies etc.
Voor een versie van een uur kun je terecht bij NutritionCME, alwaar je na inschrijving vele tientallen geaccrediteerde lezingen kunt bekijken.
Deze meer omvangrijke presentatie werd gegeven tijdens de International Conferende on Nutrition in Medicine in 2018 .
Duur: 21:20 min.
- Geschreven door: Rien Heideveld
In één van de wat langere artikelen op deze site (Voeding..., daar kun je het toch niet over hebben? ) geef ik aan dat, als je een vruchtbare discussie wilt voeren, het raadzaam is om een duidelijke begripsomschrijving overeen te komen.
Het Paleo dieet kent wereldwijd een grote schare aanhangers, echter is het aantal gepubliceerde wetenschappelijke artikelen klein in aantal.
Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar in dit geval zijn het ook stuk voor stuk kortlopende studies met een gering aantal deelnemers.
Al met al lijkt het mij dan noodzakelijk dat als je een landelijke leefstijlinterventie voor diabetes 2 wilt gaan introduceren waarbij de Paleo benadering min of meer als uitgangspunt gaat fungeren je over doorslaggevende data moet beschikken waarbij gegevens over de effecten op langere termijn mijns inziens niet mogen ontbreken.
Zover ik heb kunnen nagaan is die (nog) niet voorhanden. Een andere mogelijkheid is dat de onderzoeker(s) enigszins de eigen voorkeuren laten meewegen in de beslissing.
Zo is de uitspraak van de hierbij betrokken professor Hanno Pijl, dat het Paleo dieet "Oergezond is", op diverse plaatsen op internet terug te vinden.
Hij maakt van zijn persoonlijke voorkeur in ieder geval geen geheim.
Op basis van de gepubliceerde artikelen en de vele jaren waarin de praktijkervaringen deze hebben bevestigd, kent een Whole Food Plant Based benadering een bredere zeg maar gerust een meer gedegen onderbouwing, waarbij tegelijkertijd de progressie van hart en vaatziekten een halt wordt toegeroepen.
Dat laatste is zeker niet bewezen met een Paleo dieet, en zal gezien de consumptie van o.a. vlees en eieren dat hierin wordt aangemoedigd zeer waarschijnlijk ook niet in de toekomst aan te tonen zijn.
Is het Paleo dieet dan wel het beste uitgangspunt voor een leefstijlinterventie voor diabetes 2 in Nederland?
Om te verduidelijken hoe het Paleo dieet in het verleden is gelanceerd en waarop men het e.e.a. baseert, heb ik onderstaande video opgenomen.
Het betreft een presentatie van professor Christina Warinner uit 2013.
Eenzelfde lezing heeft zij gegeven op de Physicians Committee’s International Conference on Nutrition in Medicine in 2016.
Deze lezing was geaccrediteerd voor artsen en is nog steeds te benaderen op https://www.nutritioncme.org/ .
Leer van een expert op dit gebied wat we wel en niet weten over de menselijke consumptie in deze periode.
Nederlands ondertiteld Duur: 22.18 min.
Een andere video die wat meer inzicht in dit onderwerp verschaft is de video:
Paleo Poep:"Wat wij van fossiele uitwerpselen kunnen leren".
Nederlands ondertiteld Duur: 5:05 min. Bronnen
- Geschreven door: Rien Heideveld
Een korte documentaire is aan de site toegevoegd.
“Processed People” is een documentaire uit 2009 waarin een aantal vermaarde artsen aan het woord komen.
Nu ruim dertien jaar later moeten we constateren dat de boodschap nog steeds staat als een huis en de onderbouwende onderzoeksresultaten stapelen zich op!
Vanaf ongeveer 25 minuten komen een aantal praktijkvoorbeelden langs, waarbij nogmaals duidelijk wordt dat we het hier niet alleen hebben over het omkeren van Diabetes 2 maar van vele andere chronische ziekten.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Ik heb geruime tijd met een aardige paradox geworsteld.
Kijken we naar de aanpak van diabetes mellitus 2 (DM2) door middel van voeding, dan zien we wereldwijd verschillende benaderingen.
Zo wordt DM2 in Amerika al tientallen jaren succesvol behandeld met een Whole Food Plant Based Diet.
De voeding is van plantaardige herkomst en zo min mogelijk bewerkt, bijvoorbeeld geen geraffineerde suikers, oliën, bloem of witte rijst.
De energie komt voor 80% van koolhydraten zoals ze van nature voorkomen in bruine rijst, aardappelen, fruit, groenten, paddenstoelen, peulvruchten, noten, granen etc.
Er is dus geen restrictie op volkoren pasta, brood etc. Verder bestaat de calorie-inname voor 10% uit proteïnen en 10% uit vetten zoals ze in de natuurlijk vorm aanwezig zijn in b.v. noten en zaden.
Er geldt geen calorierestrictie er is dus geen portiecontrole, waarbij aangetekend dat het verstandig is om, als we gewicht moeten verliezen, op te letten met de hoeveelheid noten en of b.v. avocado's omdat hierin een hoge concentratie vet aanwezig is.
Deze aanpak wordt al tientallen jaren in praktijk gebracht door b.v. dr. J. McDougall, dr. N. Barnard, dr. J.Fuhrman, dr. D. Ornish en b.v. het Pritikin centrum en het door Hans Diehl ontwikkelde CHIP programma en vele andere programma's zoals dat van het Physicians Committee for Responsible Medicine.
Overigens heeft het toonaangevende American College of Lifestyle Medicine in september 2018 een officieel standpunt ingenomen aangaande het voedingsadvies voor leefstijlgeneeskunde.
Dit komt neer op een Whole Food Plant Based dieet. Zij komen tot dit advies omdat een WFPB dieet niet alleen diabetes kan voorkomen, stoppen en in veel gevallen zelfs omkeren, maar hetzelfde geldt ook voor hart- en vaatziekten, meerdere vormen van kanker, nierfalen, hoge bloeddruk etc.
Voor een overzicht van de 15 voornaamste doodsoorzaken en wat een WFPB dieet daarvoor kan betekenen zie de presentatie van dr. Greger uit 2016 “How Not To Die”. (met alle bronvermeldingen)
Kijk naar de korte video “Diabetes op een plantaardig dieet” (bronvermeldingen aanwezig) en zie waarom en hoe een WFPB dieet werkt. Ook als de proefpersonen gedwongen werden om geen gewicht te verliezen verdween met deze aanpak de insulineresistentie en konden na slechts 16 dagen meerdere deelnemers stoppen met insuline.
Klik voor het volledige artikel: Diabetes 2, wat is de beste aanpak qua voeding?
- Geschreven door: Rien Heideveld
Dr. Greger over het ontstaan van infectieziekten en wat wij hierover vanuit de geschiedenis weten en welke lessen wij verzuimden te leren.
In 2008, als directeur van Public Health and Animal Agriculture gaf Dr. Greger een boeiende lezing over infectieziekten.
Hij begint zijn lezing met de opmerking dat de Verenigde Naties twee bedreigingen voor de mensheid naar voren schuift, te weten de opwarming van de aarde en opkomende infectieziekten waarbij met name influenza werd benoemd.
En hier zijn we nu in 2020, midden in een wereldwijde ontwrichting van het dagelijks leven, waarbij de prijs aan mensenlevens op nog geen enkele manier valt vast te stellen.
Infectieziekten, wanneer zijn zij in de geschiedenis van de menselijke evolutie opgedoken en vooral waar komen ze vandaan.
In 2008 kenden we natuurlijk nog niet het Corona virus maar wel de vogelgriep, AIDS, EBOLA, Creutzveld Jakob etc.
In deze, voor zijn doen, ingetogen presentatie laat hij zien dat vanaf het begin van de vorige eeuw er een gestage daling werd geconstateerd in de prevalentie van infectieziekten in de Verenigde Staten.
Deze daling kwam echter abrupt tot stand in 1975, toen het HIV virus naar de oppervlakte kwam.
Sindsdien zien we een gestage stijging van het aantal uitbraken van opkomende infectieziekten waarbij telkenmale nieuwe virussen de oorzaak blijken te zijn.
Zoals hij het destijds in 2008 formuleerde: ”Deze virussen komen niet uit laboratoria van de overheid noch uit die van Moeder Natuur".
Dat de grootschalige veeteelt zoals wij die nu kennen hier wel eens een rol in kan spelen valt moeilijk te ontkennen.
De afgelopen jaren is wederom op een zeer pijnlijke manier bevestigd dat de mens zeer wel in staat is om dat wat hij weet te negeren en de ogenschijnlijke consequenties te bagatelliseren of ronduit te ontkennen.
Het Coronavirus kunnen we niet zien, maar die andere bedreiging waarvan de Verenigde Naties al vele tientallen jaren melding maakt, de opwarming ven de aarde, kunnen we wel zien.
Zal de mensheid van de gelegenheid gebruik maken om deze crisis wel onder ogen te zien......
- Geschreven door: Rien Heideveld
Dean Ornish had het al met een klein opgezette studie aangetoond:
"Je kunt de ontwikkeling van prostaatkanker, remmen, stoppen en in sommige gevallen zelfs omkeren".
Bij zijn onderzoek was ook Elizabeth Blackburn betrokken, de Nobelprijs winnares die o.a. het enzyme telomerase ontdekt had. Bij het onderzoek van Ornish is ook gekeken naar de lengte van de telomeren en het bleek dat deze in lengte waren toegenomen. Op celniveau was er dus sprake van verjonging! Waarschijnlijk mede het gevolg van een verbeterde werking van telomerase.
"Na slechts drie maanden waren 453 genen die bij de ontwikkeling van kanker een actieve rol spelen van expressie veranderd."
Na slechts drie maanden waren 453 genen die bij de ontwikkeling van kanker een actieve rol spelen van expressie veranderd, dat wil zeggen dat zij niet meer actief waren en 48 genen die een kankeronderdrukkende werking kunnen hebben waren juist actief geworden. Na drie maanden kon men al vaststellen dat het lichaam zelf in plaats van de kankervorming te promoten deze actief ging bestrijden.
(Naar mijn mening is er geen enkele reden om niet aan te nemen dat een dergelijke impact op de genexpressies bij borstkanker ook zullen plaatsvinden. Waarom adviseren wij vrouwen bij de ontdekking van een nieuwvorming niet meteen over deze effecten die leefstijl kan hebben op de tumorvorming en geven zo het publiek het meest krachtige middel in handen om kanker te bestrijden en de vorming hiervan mogelijk te voorkomen?)
Deze documentaire gaat over Ed Smith, de burgemeester van Marshall, een kleine stad in Texas, die de diagnose prostaatkanker te horen kreeg. Hij besloot, voor de al door zijn arts geplande operatie, zelf op onderzoek uit te gaan.
Op basis van wat hij te weten kwam schoof hij de operatie op de lange baan en ging over op een Whole Food Plant Based benadering. De resultaten waren verbazingwekkend goed en uiteindelijk was er van de aangetoonde kanker geen bewijs meer te vinden.
Hij en zijn vrouw besluiten om met deze ervaring en de kennis die zij hadden opgedaan iets te doen en zien het als hun missie om de inwoners van Marshall gezonder te laten eten en een gezondere levensstijl te laten volgen.
Hun verhaal wordt verteld in de documentaire “The Marshall Plan”. De film richt zich op de transformatie van een kleine stad in een gezondere plaats als de inwoners over gaan op andere eetgewoontes. De verhalen van de inwoners worden gecombineerd met interviews met artsen ,wetenschappers en atleten die allen kundig zijn op het gebied van voeding.
"Melk en andere zuivelproducten kunnen o.a. bij het ontstaan van prostaatkanker een grote rol spelen".
Dr. Barnard vertelt o.a. dat melk en andere zuivelproducten bij het ontstaan van prostaatkanker een grote rol spelen. Hij haalt bijvoorbeeld een Harvard studie aan waarin 48.000 mannen uit de gezondheidszorg werden gevolgd en waarvan de melkdrinkers een 60% groter risico hadden in het ontwikkelen van prostaatkanker!
Bekijk hier de gehele film gratis Duur: 61 min.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Het valt niet mee om uit de enorme berg aan onderzoeksgegevens uit publicaties die elkaar regelmatig volledig tegenspreken, een helder beeld te krijgen van wat te eten om gezond te blijven.
Of, wat misschien nog wel belangrijker is, wat te eten om niet zieker te worden en wellicht zelfs volledig te herstellen.
Gezien het feit dat de mensen die een beroep doen op de expertise van een arts in de regel niet gezond zijn, hebben ze mijns inziens meer aan adviezen die voortkomen uit onderzoeken van de werking van voeding bij mensen met gezondheidsklachten.
En of dan het verwijzen naar de schijf van vijf, of de algemene voedingsadviezen zoals die staan vermeld op de Thuisarts-site het herstel van een patiënt zal bespoedigen durf ik ernstig te betwijfelen.
We praten dan over bijvoorbeeld diagnoses van: diabetes 2, pre-diabetes, chronische constipatie, depressie, acid reflux, nierinsufficiëntie (in het 4e stadium), lupus, artritis, PCOS, hartaanvallen, beroertes en MS.
Artsen die de bijbehorende klachten van bovenvermelde aandoeningen hadden en na het implementeren van een Whole Food Plant Based Diet hiervan geheel of grotendeel verlost waren.
Ik hoop dat deze persoonlijke verhalen ertoe kunnen bijdragen dat artsen en overige beroepsgroepen in de gezondheidszorg wat ontvankelijker worden voor wat betreft de rol die voeding kan spelen bij de behandeling van ernstige klachten.
Kllik op de afbeelding voor de persoonlijke verhalen.
Neem anders zelf contact op met één van deze collega's zij zijn, zo is mijn persoonlijke ervaring, zeer wel bereid om deze belangrijke boodschap verder toe te lichten.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Een interview over ketogene diëten met Dr. Kim Williams, cardioloog en voormalig voorzitter van het American College of Cardiology.
Gefilmd tijdens de Plant-Based Health Professionals conferentie in de U.K.
Er kleeft een “klein” nadeeltje aan het volgen van ketogene afvalmethodes en dan moeten we in de eerste plaats denken aan hart- en vaatziekten en het afnemen van het vermogen om vet te verbranden.
”Veel mensen lijden en overlijden onnodig aan een ziekte omdat de specialisten niet over de gewenste kennis beschikken”
dr. Kim Williams
Hij is hier gepassioneerd over omdat hij ziet dat de meest voorkomende voortijdige doodsoorzaak onder cardiologen in Amerika, hart en vaatziekten zijn.
En zoals hij dat zelf zegt: ”Veel mensen lijden en overlijden onnodig aan een ziekte omdat de specialisten niet over de gewenste kennis beschikken”.
Zoals hij ooit gekscherend tijdens een Vegfest bijeenkomst zei:
”Er zijn twee soorten cardiologen: Vegans en zij die de data nog niet hebben gelezen”.
Inmiddels voegde hij hier later een derde categorie aan toe, te weten:"
Zij die zich door de wetenschappelijke inzichten niet geroepen voelen om de eigen eetgewoontes aan te passen".
Op zijn kenmerkende rustige wijze verteld hij waarom ketogene diëten af te raden zijn, zeker als je wilt voorkomen dat je vroegtijdig komt te overlijden.
Duur: 24:59 min.
Voor een lezing door Lee Crosby, over het Ketogeen dieet, zie: Is het Ketogeen Dieet veilig?
- Geschreven door: Rien Heideveld
Gezichtsvermogen hersteld en klachten van neuropathische aard verdwenen beide,
in slechts enkele maanden tijd.
Een korte film over hoe Eric Adams, de oud voorzitter van Brooklyn Borough, die de ernstige klachten van diabetes 2 wist om te keren.
Duur:05:50 min.
Nadat hij zich ging realiseren dat zijn gezichtsvermogen achteruit ging als gevolg van diabetes 2 en hij bang was dat hij blind zou worden is hij gaan zoeken naar oplossingen.
Hij kwam uit bij het Forks over Knives Plan (zie Boeken).
Nadat hij overstapte op volledig plantaardige voeding herstelde zijn gezichtsvermogen binnen enkele weken en na drie maanden was hij vrij van alle symptomen.
Ook die welke door neuropathie werden veroorzaakt. Alle bloedwaardes zijn terug op normale waarden
Nu is hij op een missie om voor zijn gemeenschap in Brooklyn een betere toekomst qua gezondheid te realiseren. Zo is al op alle openbare scholen in Brooklyn een “meatless monday” ingevoerd en worden er informatie bijeenkomsten gehouden om mensen te informeren over de voordelen van een WFPB voedingspatroon.
Verder ging het Bellevue Hospital in Manhattan New York een paar jaar geleden met een budget van $400.000 dollar een proef draaien met een programma om patiënten te helpen veranderen van leefstijl.
Samen met de loco burgemeester Herminia Palacio, het management van de NYC Health + Hospitals , waaronder Dr. Michelle McMacken en andere experts op het gebied van plantaardige voeding is dit plan uitgewerkt en zal dus weldra worden uitgevoerd.
Tevens is op zijn initiatief met alle geloofsovertuigingen in Brooklyn een programma gestart om mensen via die weg te benaderen en te informeren over de mogelijkheden om voeding in te zetten bij het terugdringen van de vele chronische ziekten.
Inmiddels is hij eind 2021 gekozen tot burgemeester van New York!
Hij zal zijn invloed zeker gebruiken om een meer gezondere leefstijl te promoten.
Ook de persoonlijke ervaring van zijn moeder zal hierbij een stimulans vormen.
Zij besloot op 80 jarige leeftijd om het voorbeeld van haar zoon te volgen en stapte ook over op een WFPB leefstijl. Al 15 jaar was zij een diabetes patiënt, waarvan zij de laatste 7 jaar insuline afhankelijk was en na slechts 2 maanden kon zij hiermee stoppen.
Weer een duidelijk voorbeeld wat aantoond dat leeftijd geen grote rol speelt als je kijkt naar de invloed die een verandering van leeftijl kan hebben op de gezondheid.
Denk alsjeblieft niet dat dit anekdotisch bewijs is, er staan veel voorbeelden met dezelfde resultaten op internet zoals o.a. op de sites van dr. McDougall, Forks over Knives en Dr. Greger van nutritionfacts.org heeft de wetenschappenlijke verklaringen, ...het is al twintig jaar bekend!
Voor een video hierover klik: Pijnlijke Diabetische Neuropathie Genezen.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Een lezing gegeven door dr. Klaper op een TEDx evenement.
Met een ervaring van meer dan veertig jaar als arts en veelgevraagd spreker op congressen is dr. Klaper één van de wereldwijd bekende experts op het gebied van voeding en gezondheid.
Zo was hij bijvoorbeeld adviseur bij de NASA op het gebied van plantaardige voeding voor astronauten.
”Ik heb het diepste respect voor het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam en het vervult mij met hartstocht als ik het observeer".
Iedere dag ben ik getuige van ontelbare “wonderen” als wij het menselijk lichaam het optimale voedsel geven: pure, zo min mogelijk bewerkte plantaardige voeding.
Indien nodig (tijdelijk) aangevuld met medicatie en aanvullende therapieën.
Kijk naar een boeiende TEDx presentatie uit 2018.
Duur: 20:11 min.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Tijdens de laatste Food Revolution Summit (mei 2018, 350.000 deelnemers) ging Joel Kahn, cardioloog, in op de vraag hoe je als patiënt het gesprek kunt aangaan met je arts.
Met name als deze niet is geïnformeerd over het hoe en waarom van een Whole Food Plant Based Diet.
Hij haalde o.a. Forks over Knives aan, de baanbrekende documentaire die te zien was op Netflix.
Overigens is deze documentaire in Amerika geaccrediteerd voor artsen, met de gepresenteerde feiten is dus op zijn zachtst gezegd niets mis.
Daarnaast wees hij op het artikel "Nutritional update for Physicians".
Het betreft hier een artikel uit het Kaiser Permanente Journal (spring 2013) waarbij uitgebreid ingegaan wordt op verschillende plantaardige diëten.
Het doel was om artsen gedegen informatie te geven over de voordelen die deze leefstijl oplevert voor de preventie en of genezing van veel chronische ziekten.
Er wordt ook ingegaan op bijvoorbeeld ijzer, calcium, vitamin B12 etc.
Het artikel sluit zelf af met:
" The future of health care will involve an evolution toward a paradigm where the prevention and treatment of disease is centered, not on a pill or surgical procedure, but on another serving of fruits and vegetables."
- Geschreven door: Rien Heideveld
Een lezing gegeven voor artsen door Neal Barnard tijdens de “International Conference on Nutrition in Medicine 2017”.
Hij gaat o.a. in op onderwerpen als hart en vaatziekten, diabetes en obesitas.
Tevens komen veel gestelde vragen van patiënten aan bod en laat hij zien hoe meta-analyses niet altijd op een juiste manier worden uitgevoerd en hoe het komt dat er zoveel verwarring ontstaat omtrent cholesterol en vetconsumptie.
Wat zijn de redenen dat veel patiënten een plantaardig voedingpatroon wél kunnen volhouden?
Ik raad deze presentatie van 40 minuten aan.
In dit tijdsbestek zal veel duidelijk worden en omdat het publiek uit artsen bestond is er bruikbaar materiaal voor in de spreekkamer in opgenomen.
(Deze lezing was goed voor een accreditatiepunt voor artsen.)
Andere lezingen van deze internationale conferentie zijn te zien bij Nutrition CME.
Duur: 41:18 min.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Het Physicians Committee for Responsible Medicine en the George Washington University zijn de drijvende krachten achter de site NutritionCME.
Hier kunnen artsen gratis CME punten behalen door vragen te beantwoorden na het bekijken van lezingen over voornamelijk plantaardige voeding en diverse ziektebeelden.
Na gratis registratie zijn tientallen lezingen, veelal gegeven tijdens congressen, zonder kosten beschikbaar.
- Geschreven door: Rien Heideveld
Het 4Leaf Program is ontwikkeld door J. Morris Hicks, een voormalig management consultant en corporate executive bij Ralph Lauren in New York.
Hij is altijd een man geweest van het grote plaatje bij het maken van analyses.
In 2002 is zijn persoonlijke zoektocht begonnen naar de gezondste manier van eten. Zoals hij zelf beschrijft liep dat in de beginperiode uiteen van Atkins en The Zone diëten tot de strikt plantaardige varianten en alles wat daartussen zit.
Uiteindelijk bleef de wetenschappelijke positie over die dr. T. Collin Campbell innam samen met de klinische- en onderzoeksresultaten van vijf artsen, te weten, Neal Barnard, Caldwell B. Esselstyn, Jr., Joel Fuhrman, John McDougall en Dean Ornish.
In zijn Boek Healthy Eating Healthy World beschrijft hij in het kort de prestaties van deze artsen en brengt daarnaast de vele andere aspecten aan de orde die samenhangen met onze voedselkeuze.
Zoals de verstrekkende gevolgen voor het milieu, iets dat we nu in tien jaar later niet meer kunnen afdoen als een vorm van doemdenken..
In 2011 verscheen zijn boek en in 2012 is hij gestart met de ontwikkeling van een eenvoudige vragenlijst die een hulpmiddel moest worden voor een ieder die wilde weten hoe gezond zijn of haar voedingspatroon is.
Het was Dr. Walter Veith die tijdens zijn lezingen een simpele ja-nee vragenlijst gebruikte, die hem op dat idee bracht.
Na veel wijzigingen en nauwgezet bijschaven van het concept is de eerste versie van de vragenlijst in 2012 op het web geplaatst.
Waarom is de vragenlijst in Amerika zo'n groot succes geworden? (meer dan 100.000 downloads van de engelse versie)
Klik voor het volledige artikel: De 4Leaf vragenlijst (artsen)
- Geschreven door: Rien Heideveld
Het Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) heeft haar uitgave "Nutrition Guide for Clinicians" 3e editie, nu naast de vertrouwde gedrukte vorm (verschijnt mei 2018) ook beschikbaar gesteld voor Android en IOS.
Geheel gratis app editie van de laatste Nutrition Guide for Clinicians.
Registreer (gratis) en installeer dit praktische naslagwerk op telefoon of tablet.
Ook rechtstreeks op de site is het gratis te raadplegen.
The Nutrition Guide for Clinicians provides free, expert, evidence-based support to healthcare professionals.
Quickly answer questions on nutrition for disease prevention and treatment including best practices for discussing dietary changes with patients.
Provided by The Physicians Committee for Responsible Medicine without charge or commercial sponsorship.
(Bron: https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide)