jaimela dulaney md 248x300

Haar benadering van cardiovasculaire aandoeningen vatte zij voor BeterwEten als volgt samen:

 

Ik beveel een dieet aan dat bestaat uit zoveel mogelijk onbewerkte plantaardige voeding.
Het streven is om geraffineerde olie, zout en suiker te vermijden. Noten en zaden zijn gelimiteerd.
Ook witmeel beperken en in plaats daarvan volkorenmeel gebruiken, dit en aardappelen zullen de bronnen van zetmeel zijn.


Fruit mag je ongelimiteerd eten maar dan wel in de natuurlijke vorm, dus niet geperst of gejuiced.

Wij begrijpen dat dit een heel proces is en daarom informeren wij onze patiënten over het hoe en waarom met wekelijkse presentaties, kookdemonstraties en recepten.

 

Doordat wij deze methode van patiënteneducatie hebben ingevoerd, hebben wij mensen geholpen om de leefstijlziekten om te keren en van de medicatie af te komen.             Jami Dulaney, MD

Meer informatie over haar praktijk en de manier van werken zie je hier: logodrjaimela dulaney

Lees hier hoe zij haar benadering van haar vakgebied compleet veranderde.

Ik sloot mijn studie cardiologie af in 1993 en was daarna drie jaar verbonden aan een universitair ziekenhuis als klinisch assistent-professor. Ik besloot dat ik wellicht meer geschikt was om een eigen praktijk te voeren en na een paar jaar heb ik hier invulling aan gegeven.

Mijn motto is altijd geweest:”Behandel je patiënten zoals je jouw eigen familie behandeld zou willen zien worden”.

En in aanvulling hierop heb ik nooit een procedure uitgevoerd die niet bijdroeg aan de kwaliteit of kwantiteit van het leven van een persoon.
In essentie:”Breng geen schade aan”, ik schreef medicatie voor en volgde de procedures zoals die zijn neergelegd door de American College of Cardiology.

Mijn praktijk is er voor volwassenen die lijden aan ziekten zoals coronaire hartziekte, cardiomyopathie, hypertensie, hyperlipidemie, perifere vaatziekte en diabetes.
Patiënten werden overwegend behandeld met medicijnen.

Ik raadde ze aan om een “vetarm dieet te volgen” en om genoeg lichaamsbeweging te hebben.
Ik had zelfs mijn marathonmedailles in de praktijk gehangen in de hoopmijn patiënten aan te moedigen om te bewegen.

Ik voelde me aangetrokken tot cardiologie omdat mijn beide oma's overleden aan de cardiovasculaire complicaties van diabetes.
Hyperlipidemie en diabetes kwamen in mijn familie voor en ik wilde anderen eenzelfde lot besparen.
Daarnaast wilde ik deze ziektes in mijn eigen leven zien te voorkomen.

Ik behield een gezond lichaamsgewicht en ik liep marathons.

Ik had gehoord over Nathan Pritikin en Dr. Dean Ornish en hun inzet van o.a. dieetaanpassingen om hartkwalen te behandelen, maar vond dat het te extreem was voor de meeste van mijn patiënten, en natuurlijk voor mezelf.

Toen las ik het boek “A Diet for a New America” van John Robbins. Ik besloot vegan te worden om gezondheidsredenen, alsook om de ethische aspecten die hij naar voren bracht.

Ik dacht nog steeds dat mijn patiënten dit niet zouden doen.

In feite raakte ik behoorlijk ontmoedigd en vroeg me zelfs af of of mijn patiënten wel het verlangen hadden om te veranderen of zichzelf te helpen.

Ik begon te geloven dat iedereen gewoon zijn eigen leven wilde leiden en pillen slikte om beter te worden.

Ik raakte ook verveeld met het uitoefenen van de geneeskunde waarbij steeds weer dezelfde medicijnen werden voorgeschreven, zonder enige omkering van de ziekte zelf.
De grootste winst voor een patiënt was om niet verder achteruit te gaan.

En toen gebeurde het.
Ik was aan het hardlopen en luisterde naar een podcast over een documentaire genaamd “Forks over Knives”.  Dr. T. Colin Campbell beschreef de gezondheid van een populatie in relatie tot de inname van dierlijke producten met de voeding, met name zuivel en vlees van dieren.

Maar wat echt mijn aandacht trok, was het onderzoek van Dr. Caldwell Esselstyn over het omkeren van coronaire hartziekte met een Whole Food Plant Based dieet.
Hij raadde deze levensstijl niet aan, hij leefde het. Zijn hele gezin deed het.
Hij leerde zijn patiënten het “Hoe”en “Waarom”van een Whole Food Plant Based dieet, zonder toegevoegde olie. Zij waren succesvol.

Zij keerden de coronaire hartziekten om, alsook de te hoge bloeddruk, de diabetes en hun perifere vaatziekte. Ze werden gezond en gelukkig.

Dit was wat ik wilde bereiken, ik wilde de strijd winnen tegen deze leefstijl gerelateerde aandoeningen. Het worden leefstijl gerelateerde ziekten genoemd omdat de oorzaak een direct verband kende met datgene wat een persoon at, inademde of op een andere manier aan bloot stond.
Hij toonde op zeer overtuigende wijze aan dat patiënten gezond willen zijn en meer dan bereid zijn om zichzelf te helpen als ze maar de juiste informatie krijgen om verder te kunnen komen. Dus dat was het. Ik zou starten met een voedingscursus om mijn patiënten te onderwijzen.

Als eerste moest ik zelf meer kennis vergaren. Ik las talrijke boeken van Dr. Esselstijn, Dr. T. Collin Campbell, Dr. Fuhrman, Dr. Barnard en Dr. McDougall.
Ik haalde het Plant-Based Nutrition certificaat in samenwerking met eCornell alsook de “Diet and Lifestyle Intervention”cursus van Dr. Pam. Popper.

Ik besprak datgene wat ik had geleerd met al mijn patiënten. Ze kwamen bij mij voor medicijnen, niet voor een dieetadvies nota bene.
Zij waren verrast. Sommigen waren geïntrigeerd. De meesten vertelden mij dat ze al gezond aten.

Ik moest wel beleefd uitleggen dat als ze gezond hadden gegeten, ze niet in mijn spreekkamer terecht zouden zijn gekomen.

Ik boekte niet veel resultaat met het geven van boekreferenties en het delen van mijn geschiedenis op het gebied van voeding.

Dus begon ik een voedingscursus.
Ik gaf ze informatie hoe je leefstijlgerelateerde ziekten kunt omkeren door plantaardige voeding in te zetten als medicijn. Ik maakte gebruik van anatomische tekeningen en haalde wetenschappelijke studies aan.

Ik gaf menu adviezen en leerde hoe je kunt overstappen op een Whole Food Plant Based dieet, zonder toegevoegde olie.
De gemiddelde groep bestond uit 16 mensen. Partners konden kosteloos de lessen bijwonen. In totaal waren er zes bijeenkomsten en op de derde bijeenkomst gingen we gezamenlijk winkelen. De mensen vonden het geweldig, evenals ikzelf. Ik kreeg een betere band met mijn patiënten en kreeg energie van hun enthousiasme. Zij begonnen resultaten te zien.

De bloeddruk en suikerwaarden daalden evenals hun gewicht. Hun pijntjes en kwaaltjes verdwenen en zelfs diabetische neuropathie verbeterde. De medicatie werd afgebouwd. De cholesterolwaarden normaliseerden. Allemaal dankzij planten.

Nooit heb ik getuige mogen zijn van een dergelijke verbetering van de gezondheid toen ik nog op de traditionele manier de geneeskunde bedreef.

Ik startte met mijn eigen podcast: Jami Dulaney MD Plant Based Wellness Podcast, om op die manier deze boodschap aan meer mensen te verkondigen.
Zelf werd ik slanker en gezonder als ooit tevoren. Mijn uithoudingsvermogen verbeterde. Mijn chronische indigestie verdween, evenals mijn maag- en cholesterolmedicatie. Ik wilde het iedereen vertellen. Ik wilde ook dat de ziekenhuizen in mijn omgeving een plantaardig dieet zouden gaan aanbieden.

Mijn collega cardiologen reageerden met, en ik citeer:”Wat moeten we doen als we iedereen van hartkwalen genezen"?

Ik antwoordde dat dat fantastisch zou zijn, maar dat we voldoende concurrentie hebben van de fastfoodindustrie en de bekende fastfoodketens, en het zal waarschijnlijk langer duren dan de tijd die ons persoonlijk gegeven is.

Maar ik weet nu dat dit een geweldige wijze is om de geneeskunde uit te voeren.
Patiënten zijn gelukkig en worden beter zonder het risico op een beroerte, een hartaanval of de dood.

Hoe verdien je geld met het praten over planten?, vragen ze mij. De grootste inkomstenbron van ziekenhuizen (in Amerika) zijn behandelingen m.b.t. cardiovasculaire klachten en chirurgische ingrepen i.v.m. gewichtsverlies.

Het hoofd van de financiële afdeling van het ziekenhuis verklaarde dat ”Het ieders recht is om vlees te eten”.

In feite was het de plicht van een ziekenhuis om proteïnen aan de patiënten te verstrekken zodat ze kunnen “genezen”van de ingrepen.
Ik bezocht een bypass-patiënt en zag tot mijn ontzetting dat de eerste maaltijd die na de ingreep verstrekt werd, rosbief met jus was.

Ik besloot dat het beter was om te voorkomen dat mensen überhaupt ziek zouden worden.
Ik ging door met de ontwikkeling van mijn voedingscursus. Eerst bracht ik eten mee naar mijn “studenten”in plaats van “patiënten”om te proeven.
Toen nam ik het besluit om voor ze te koken d.m.v. een elektrische wok of snelkookpan. Ik demonstreerde hak- en snijvaardigheden en we spraken over menu-planning.

We discussieerden over hoe te leven in een wereld waarin anderen anders eten en de sociale aspecten van verandering. We bespraken hoe je kunt eten als je uit gaat en wat te bestellen van een standaard menukaart. En hoe kom je door de feestdagen. Steeds meer mensen kwamen naar de lessen. We organiseerden een tweedaags Plant Based voedings-seminar, waar bekende sprekers over voeding als medicijn kwamen vertellen.
Ik organiseer een gratis ontmoetingsgroep, waar gelijkgezinden elkaar kunnen ontmoeten en steunen. Ik geniet van elke minuut waarin ik patiënten, en iedereen die het wil horen, kan voorlichten over het gezond worden met een plantaardig dieet.

Ik bezoek nog steeds ziekenhuizen en probeer de mensen te helpen om met name het aangeboden fruit en groenten te bestellen.

Het argument van ziekenhuizen is dat ze bang zijn dat de mensen niet de benodigde macronutriënten krijgen die ze nodig hebben.

Gedeeltelijk is dit waar gezien de beperkte keuzemogelijkheden die ze bieden. Hoewel ik hier tegen inbreng dat een Whole Food Plant Based dieet zonder toegevoegde olie door de Amerikaanse Academy of Dietetics als een volwaardig dieet wordt beschouwd.

Het is de taak van het ziekenhuis om keuzemogelijkheden te bieden, echter lukt dit nog steeds niet. Als patiënten geluk hebben en de familie kan gezonde maaltijden meebrengen dan hebben zij een iets betere kans. Voor het grootste gedeelte geef ik referenties en suggesties aan de patiënten en wanneer ze uit het ziekenhuis ontslagen worden zijn zij welkom op mijn cursus. Nu ik deze aanpak ken, kan ik niet meer terug.

De medicijnen en de procedures die ik heb geleerd vormen niet de oplossing om de gezondheid terug te krijgen of het ziekteproces om te keren.

In het gunstigste geval kunnen ze de situatie stabiel houden, waarbij de mogelijkheid van ernstige, soms zelfs dodelijke bijwerkingen, altijd blijft bestaan.
Wist u dat de derde doodsoorzaak in de Verenigde Staten voorgeschreven medicatie betreft. (106.000 sterfgevallen per jaar door bijwerkingen. Dus niet door foutief voorgeschreven medicatie of door het verkeerd toedienen)

Ik hou ervan om mensen weer de regie over de eigen gezondheid te geven.
Het woord dokter (physician) betekent helen en onderwijzen.

Ik zal doorgaan met het onderwijzen van een Whole Food Plant Based dieet als een manier om te genezen. Ik ben er voor diegene die er mee worstelen en die (om uiteenlopende redenen) het niet kunnen, maar ik blijf gesteund door de hoop ziekten te kunnen omkeren door educatie.

Ik ben erg dankbaar voor de artsen die voor mij kwamen zoals, Dr, Esselstijn, Ornish, Fuhrman, McDougall en Campbell die zoveel patiënten door zoveel tegenspoed hielpen.
Ik moet vervolgen met het advies van mijn ouders, “Doe het Juiste”.

Haar verhaal op nutritionstudies.org  


Cookies...
Sommige cookies zijn essentieel voor het functioneren van de site, terwijl andere worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. De links naar de video's op de site zijn om privacyredenen ingesteld met de "no_cookie" code.