adriana

Lees hier het inspirerende verhaal van Dr. Adriana Cortés de Waterman,
over haar jarenlange gevecht met overgewicht en haar genezing van PCOS.

Een reis die me 21 jaar heeft gekost om de waarheid te vinden over echte gezondheid.
(voor diegene die dit leest: “Je hebt de informatie binnen handbereik, het hoeft dus niet zoveel tijd te kosten!”)

Op mijn verzoek of zij iets wilde bijdragen aan de BeterwEten.org site schreef ze mij het volgende:

“Patiënten komen altijd op een punt waar ze zo moe worden van het niet succesvol zijn in het omgaan met hun ziekte,
dat ze besluiten om naar alternatieven te gaan zoeken of ze leggen zich bij de situatie neer.

De meesten realiseren zich dat ze wel degelijk iets kunnen doen en zij gaan uiteindelijk dingen leren,
onderzoek doen en komen er op die manier achter dat ze wel degelijk macht kunnen hebben over hun conditie.


Educatie is het belangrijkste, en het verkrijgen van de juiste educatie zelfs nog meer.

De macht over de situatie kan alleen te volle worden verkregen door te leren hoe je je een Whole Food Plant Based leefstijl eigen maakt en de vruchten hiervan plukt voor je eigen welzijn.


Niets zal meer indruk maken op jou als patiënt dan zelf te ervaren hoe het is als nieuwe cellen, weefsels, organen en systemen ontstaan
met de juiste brandstof, de juiste voeding in de vorm van een Whole Food Plant Based dieet.

Alleen dit zal de patiënten hun hoop, gezondheid en leven weer teruggeven.

Hiermee heb je de grootste kans van slagen  - door iets dat je als patiënt zelf kunt doen - om ziekte om te keren".       
Dr. Adrana Cortés de Waterman

Zoals bij veel artsen het geval is was één van haar belangrijkste drijfveren om cardioloog te worden, de gezondheid van een familielid.
Haar vader had hartklachten en zij was voornemens om op deze manier hier iets aan te kunnen doen.

Zij hield van haar vakgebied, maar het duurde niet lang om tot het besef te komen dat hier niet de oplossing lag voor haar vader.
Daarom besloot zij destijds om ook naar de mogelijkheden te kijken die preventieve geneeskunde kon bieden.

De sterke link tussen voeding en gezondheid had zij nooit gelegd. Opgegroeid binnen een Colombiaans gezin met een dieet wat sterk leunde op de consumptie van vlees, zuivel en eieren, kon zij zich geen leven voorstellen zonder deze “gezondheidsbevorderende” voeding.

Dat veranderde door haar man, die haar op de voordelen van een vegan dieet wees, wat haar begrip van voeding volledig veranderde. Nadat zij haar moeder, die leed aan reumatoïde artritis, had overtuigd om een vegan dieet te proberen kon deze al na korte tijd stoppen met de medicatie en was zij pijnvrij. Het verhaal hierover vind je hier.

Lees het verhaal van dr. Cortes de Waterman, waarin zij o.a. verteld van haar diagnose PCOS (polycysteus ovarium syndroom) waarvoor zij al acht jaar medicatie slikte in de hoop op een dag zwanger te worden.

Iets waarvan haar artsen hadden gezegd dat dat misschien niet mogelijk zou zijn. Maar na acht maanden veganistisch te hebben gegeten waren op een scan geen cysten meer te zien en was er sprake van een normale cyclus. Al na slechts zes maanden bleek zij zwanger van haar eerste zoon.

Verder vertelt zij over haar gewichtsproblemen en hoe een overstap van een Vegan voedingspatroon naar een Whole Food Plant Based leefstijl voor haar de puzzelstukken op de juiste plek deed vallen.

Hoe ik PCOS genas, kinderen kreeg en gewicht verloor met een WFPB dieet.

Het heeft me wat tijd gekost om dit op te schrijven, vooral na de ups en downs die ik heb ervaren gedurende deze lange maar waardevolle reis. Maar nu voel ik me eindelijk zeker genoeg om mijn ervaringen te delen. In de eerste plaats over een veganistisch dieet en later een Whole Food Plant Based leefstijl.

Ik zou willen beginnen met het einde, met dat wat er het laatst is gebeurd, mijn grootste fysieke- en gezondheidsprestatie van allemaal: Na een zevendaagse reis bereikte ik de met sneeuw bedekte top van de 'El Nevado del Tolima' in Columbia, op 5.230 meter hoogte, ter ere van mijn broers 30e verjaardag, en dit zonder enige ervaring met bergwandelen.

how I cleared up 480x250

Zelfs in mijn wildste dromen kon ik me niet de fysieke uithoudingstest voorstellen die dit voor ons zou zijn, en onze grootste verrassing was hoe verbazingwekkend goed we het deden.
Dit was het duidelijkste bewijs dat ik ooit met mijn eigen ogen heb gezien van het vermogen van een Whole Food Plant Based leefstijl om vitaliteit, kracht, fysiek uithoudingsvermogen en snel herstel te bieden.

Hoe kan in vredesnaam een 37-jarige vrouw, moeder van twee jonge jongens, die acht maanden geleden 87 kg woog (voor mijn lengte het begin van obees zijn) dit verhaal vertellen?

Deze reis begon eigenlijk 21 jaar geleden toen ik naar de universiteit ging om cardioloog te worden, in de hoop dat ik mijn vader kon genezen van hart- en vaatziekten, nadat hij twee episoden van ernstige Angina Pectoris had gehad. Ik werd verliefd op de geneeskunde en de schijnbare macht om mensen te genezen en ziekten te voorkomen, maar het duurde niet lang voordat ik me realiseerde dat ik met cardiologie of een operatie mijn doel niet zou bereiken. Dus begon ik me te concentreren op de preventieve geneeskunde die destijds werd onderwezen, hetgeen me in een betere richting stuurde.

Opgegroeid in een gemiddeld Colombiaans gezin, met een dieet van voornamelijk vlees, zuivel en eieren, kon ik me geen leven voorstellen zonder deze voedingsmiddelen waarvan ik dacht dat ze zo belangrijk waren voor mijn gezondheid. Ik heb nooit de link gelegd, zelfs niet nadat ik arts werd, tussen datgene wat ik at en mijn overgewicht sinds mijn tienerjaren. Ik dacht dat iedereen een dieet moest volgen om gezond te zijn, en ik kon alleen maar dicht bij mijn ideale gewicht komen door een caloriearm dieet te volgen.

De ontdekking van het Veganistische dieet.

Het veranderde toen ik mijn echtgenoot, Denis, leerde kennen.
Tegen die tijd had ik een master in Internationale Volksgezondheid voltooid en deed ik medisch onderzoek in Australië.

Denis hielp me de ogen te openen voor de voordelen van een veganistisch dieet en een volledig nieuw begrip van voeding. Als dochter en arts voelde ik me erg gefrustreerd en machteloos toen ik van de pijn van mijn moeder hoorde veroorzaakt door reumatoïde artritis met het syndroom van Sjögren en de bijwerkingen van haar medicijnen. Maar slechts kort nadat ik haar had overgehaald om een ​​veganistisch dieet te proberen, kon ze stoppen met haar medicijnen en was ze pijnvrij (je kunt haar testimonial hier lezen).

Dit was mijn eerste echte bevestiging van de effectiviteit die voeding kan bewerkstelligen.

Mijn PCOS is weg en ik ben zwanger geworden!

Dit was het moment dat alles voor mij veranderde.
Ik dacht dat ik het allemaal had geleerd en begon het toe te passen in mijn eigen leven. Ik wist niet wat ik kon verwachten aangaande mijn eigen gezondheid, omdat ik destijds op een (voor mij moeilijk te bereiken) gezond gewicht zat en ik geen symptomen had om te genezen, althans dat dacht ik.

Maar ik was mijn ernstige Polycysteus Ovariumsyndroom (PCOS) vergeten.
Ik slikte al 8 jaar medicatie voor PCOS in de hoop ooit zwanger te raken iets waarvan mijn arts me vertelde misschien niet zou kunnen. Nadat ik acht maanden veganistisch gegeten had, constateerde mijn arts op een echo dat ik geen cysten meer had en ik ovuleerde!

Het duurde slecht zes maanden na ons huwelijk om zwanger te raken van onze eerste zoon, zonder medicatie, en zonder enige inspanning. Een naast familielid vertelde me dat ik een 'alien' zou baren dankzij mijn veganistische zwangerschap, maar als ik nu naar mijn oergezonde, intelligente en knappe 7 jarige zoon kijk dan kan dit familielid de twijfels gerust terzijde schuiven.

Ik moet toegeven dat het niet gemakkelijk was om tegen de vele culturele overtuigingen in te gaan, over wat ik en mijn zoon wel of niet zouden moeten eten. Maar het is een geweldige ervaring geweest om meelevende, gezonde, zelfbewuste kinderen groot te brengen die om anderen, de dieren en de planeet geven. Voor niets hier op aarde zou ik dat willen veranderen.

Leren over plantaardige voeding.

Maar er was een probleem. Hoewel mijn kind het geweldig deed, kreeg ik het voor mekaar om 26 kilo aan te komen tijdens mijn eerste zwangerschap en gedurende de daaropvolgende 7 jaar, inclusief mijn tweede zwangerschap. Mijn gewicht ging als een achtbaan op en neer. Het was gedurende mijn tweede zwangerschap dat ik kennis maakte met Mark Doneddu, president van Vegetarian Victoria in Australie, die mij voor het eerst liet kennismaken met het werk van T. Colin Campbell, The China Study en Whole.

Met name na het lezen van Whole was ik geschokt. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik las over het systeem waarin ik ben opgegroeid als persoon en als een dokter en ik kreeg inzicht in de vele onderwerpen waarin ik geloofde, zoals voedingssupplementen.

Dit zorgde ervoor dat ik me inschreef in het Plant-Based Nutrition-certificaat dat werd aangeboden door het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies in samenwerking met eCornell. Ik wilde graag meer leren, omdat het voor mij duidelijk was dat ik niet de volledige informatie had over een gezond veganistisch dieet en een plantaardige leefstijl.

Eindelijk kreeg ik de beste scholing, via een duidelijk en eenvoudig format dat veel verwarring en aannames die ik had aangaande voeding en gezondheid verhelderde, waaronder de aanname dat olie gezond of noodzakelijk was.

Ik begon veranderingen aan te brengen in mijn voeding en kwam erachter dat het voor sommige mensen het laten staan van de olie, mentaal een even grote uitdaging kan zijn als het opgeven van vlees. Olie kom je bijna overal in tegen, ik deed een goede poging maar niet goed genoeg om het 100% te vermijden.

In die tijd keerden we terug naar Columbia waar ik aan mijn droom begon te werken, het verspreiden van de Whole Food Plant Based leefstijl informatie onder de Spaanstaligen. Ik voelde mij gezegend en vereerd om te worden aangesteld als de officiële Spaanse vertaler voor Nutritionstudies.org, een van de meest bevredigende ervaringen die ik heb gehad. Maar mijn gezondheidsverhaal eindigde hier niet.

Focussen op mijn geest, lichaam en gezondheid

Tijdens deze wisseling van landen en het starten van mijn nieuwe project, verloor ik mezelf een beetje uit het oog evenals andere belangrijke onderdelen van een gezonde leefstijl zoals lichaamsbeweging en de verbinding tussen lichaam en geest (ik dacht dat ik deze niet nodig had!).

Het resultaat was dat mijn gewichtsprobleem groter werd dan ooit tevoren. In die tijd had ik al ruim de helft (140) artikelen vertaald die beschikbaar zijn op de website van het Center for Nutrition Studies. Wat de meest complete website is over plantaardige voeding met makkelijk te lezen, duidelijke en eenvoudige artikelen met een wetenschappelijke onderbouwing. Deze artikelen zijn veelal geschreven door wereldwijd vermaarde auteurs die ons laten zien hoe we een blakende gezondheid kunnen bereiken met een Whole Food Plant Based leefstijl.

Daar zat dus met al deze verbazingwekkende informatie, niet alleen wat ik eerder geleerd had maar ook over het belang van de verbinding tussen lichaam en geest, lichaamsbeweging, het kauwen van de voeding, de diversiteit aan recepten, enz. Ik was klaar om mijn gezondheid te verbeteren en ik zou er voor de volle 100% voor gaan: Whole Food Plant Based voeding, dagelijkse meditatie en lichaamsbeweging in de vorm van een zeer effectief Latijns dans-fitnessprogramma (Ik hou van dansen!).

Om mijn verhaal af te ronden, slechts zeven maanden nadat ik deze veranderingen had doorgevoerd en mijn uithoudingsvermogen had verbeterd, kon ik de top van de El Nevado del Tolima bereiken. Mogelijk gemaakt door plantaardige wandelvoeding: rijst, granen, niet bederfelijke groenten, avocado's, peulvruchten, dadels, gedroogd fruit, noten, zaden en heel veel water!

Ik ben erg dankbaar voor alle fouten die ik heb gemaakt, want alleen door fouten leer je de waarheid over hoe het leven werkt.

Een reis die me 21 jaar heeft gekost om de de waarheid te vinden over echte gezondheid. (voor diegene die dit leest: “Je hebt de informatie binnen handbereik, het hoeft dus niet zoveel tijd te kosten!”)

Op dit moment voelt het als een begin van vele decennia van echte gezondheid en geluk.

Dit is nog maar het begin!

 

Cookies...
Sommige cookies zijn essentieel voor het functioneren van de site, terwijl andere worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. De links naar de video's op de site zijn om privacyredenen ingesteld met de "no_cookie" code.