- Geschreven door: Rien Heideveld
Persoonlijke successen
Hier staan vele persoonlijke verhalen van mensen die hun leven vaak compleet hebben zien veranderen door met name het voedingspatroon te veranderen door een zoveel mogelijk onbewerkt plantaardig dieet te integreren.
Stuk voor stuk zijn het herkenbare, vaak ontroerende en soms ook moeilijk te bevatten verhalen van echte mensen zoals jij en ik.
Deze verhalen brengen de voordelen van plantaardig eten op een indrukwekkende manier naar voren. Ik raad iedereen aan om de tijd te nemen en door de diverse lijsten heen te scrollen.
Ook als je al de switch hebt gemaakt kan het lezen over deze ervaringen een enorme steun in de rug zijn als je het even moeilijk hebt.
Mijn persoonlijke ervaring is dat je na verloop van tijd veel meer dingen kunt laten staan waarvan je het vooraf nooit zou hebben gedacht en dat zonder enige moeite.
"Soms lijken veranderingen moeilijk.
Maar zodra je je beter gaat voelen, zul je niet meer terug willen.
Het begint met een enkele stap, langzaam en simpel.
Heb zelfvertrouwen dat je kunt veranderen".
dr. Monica Aggarwal
De lijst met succesverhalen op de Forks Over Knives site is indrukwekkend.
Vele tientallen ontroerende maar vooral ook indrukwekkende verhalen van (ex)patiënten.
Zie welke, veelal als "chronisch" te boek staande aandoeningen zijn te beïnvloeden met een WFPB leefstijl.
Het gaat verder dan obesitas en diabetes 2.
We hebben het over lupus, COPD, Crohn, multiple sclerose, beginnende prostaatkanker, huidaandoeningen, reumatoide artritis, slaapapneu, angina pectoris, verslechterde nierfunctie, neuropathie, retinopathie etc. etc.
Klik op de afbeelding voor de succesverhalen
Op de site van Dr. McDougall's Health and Medical Center vinden we een lijst van star McDougallers.
Laat je inspireren door een aantal mensen die in geschreven vorm (Engels) of met video's hun eigen verhaal vertellen
Van patienten met "chronische" ziekten naar mensen die weer volop van het leven kunnen genieten.
Enkele voorbeelden van aandoeningen zijn:
diabetes 2, Crohn, artritis, vernauwde aderen, angina pectoris, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, psoriasis, leververvetting, obstipatie, geïrriteerde darm, obesitas, etc. etc.
Als je nog meer praktijkvoorbeelden nodig hebt om de voordelen van deze levensstijl in te zien, dan is deze site een goede bron.
Dr. Mcdougall toont al tientallen jaren aan dat je met een dieet waarvan het merendeel van de caloriën bestaat uit koolhydraten je jezelf kunt genezen van diabetes 2 en waarbij je als je diabetes 1 hebt een betere controle krijgt over jouw bloedsuikerwaarden omdat je de insulinegevoeligheid van je lever en spiercellen maximaliseert en je zodoende met minder insuline spuiten toe kunt.
Voor vele succesverhalen klik de afbeelding
T. Collin Campbell Center for Nutrition Studies
Het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies heeft ook een aantal aansprekende succesverhalen op de site gepubliceerd.
Success Stories: T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies
Zoals Dr. Joel Fuhrman zegt:"Gezondheid is niet te koop, je moet het verdienen door gezond te leven".
Hier een aantal van zijn succesverhalen: https://www.drfuhrman.com/library/success-stories
Voor een totaaloverzicht gerangschikt per ziektebeeld zie:
Mastering Diabetes is een site opgericht door Cyrus Khambatta, PhD Nutritional Biochemistry en Robby Barbaro, beiden hebben Diabetes 1.
Zij coachen mensen met diabetes type 1, 1.5 en 2 met een Whole food Plant Based Dieet.
Onlangs is weer aangetoond dat een dergelijk.voedingspatroon niet alleen de insuline sensitiviteit verhoogt maar ook de werking van de betacellen verbetert.
Zie hiervoor dit artikel https://www.masteringdiabetes.org/beta-cell-function-improves/
Voor de succesverhalen klik de afbeelding
Bekend van de motiverende documentaires "Fat, Sick and nearly Dead 1 +2 " en "The kids Menu".
Zie een indrukwekkende lijst met mensen die mede door een verandering in de voeding hun leven totaal zagen veranderen.
Voor de succesverhalen klik de afbeelding
Subcategorieën
Succesverhalen multiple sclerose
Op deze pagina vind je een aantal persoonlijke ervaringen van MS patiënten nadat zij met name de voedingskeuzes hebben aangepast.
Zoals veel artsen direct zullen benadrukken zal voeding MS niet kunnen genezen, maar dezelfde conclusie kun je trekken bij alle procedures en protocollen die de reguliere behandelingen, lees de wetenschappelijk bewezen aanpak, op dit moment kan bieden. En de beste reguliere aanpak zal in de meeste gevallen niet zonder bijwerkingen en de daaraan gekoppelde mogelijke gevolgen blijven.
Hoe mooi zou het zijn als je minder of geen medicatie hoeft te gebruiken omdat je andere voedingskeuzes maakt die ervoor kunnen zorgen dat symptomen verminderen of zelfs in sommige gevallen wegblijven.
Dat de eerste reactie van de behandelaars op het voornemen om een WFPB leefstijl te proberen vaak uit bezorgdheid bestaat over de vermeende tekorten die je kunt krijgen bij een plantaardige benadering, komt grotendeelds voort uit onwetendheid en ik denk dat je bij een dergelijke reactie gelijk even door moet vragen welke tekorten zij dan specifiek bedoelen.
De bezorgdheid zal toch op enig onderzoek moeten berusten en het is waardevol om te weten welke studies zij aanhalen die hebben aangetoond dat het voor MS patiënten af te raden is om een plantaardige leefstijl te volgen.
Vastgestelde tekorten aan bijvoorbeeld B12, vitamine D en andere nutriënten zijn heel simpel en goedkoop aan te vullen, waarbij opgemerkt dat het de laatste jaren steeds duidelijker is geworden dat het voor de meeste mensen aan te raden is om B12 en vitamine D standaard aan te vullen.
Een WFPB voedingspatroon is een gezonde leefstijl voor mensen van alle leeftijden, niet mijn mening maar een vaststelling in een in 2009 gepubliceerd artikel van the American Dietetic Association. "Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes."
Tevens wordt vaak aangehaald dat mensen het niet zullen volhouden, hetgeen bij een eenjarige studie door dr. McDougall waarbij 80% van de interventiegroep trouw bleef aan het dieet als onjuist kan worden betiteld.
Laat je inspireren door onderstaande lotgenoten, te beginnen met dr. Saray Stancic die zelf ondervond hoe MS haar leven ruim 20 jaar geleden tot stilstand liet komen en wat haar leefstijlkeuzes haar uiteindelijk opleverden.
Succesverhalen hart- en vaatziekten
Een Whole Food Plant Based leefstijl zonder toegevoegde olie, kan vergevorderde hart- en vaatziekten in de meeste gevallen afremmen, stoppen en in sommige gevallen zelfs omkeren.
En dat omkeren kan zelfs resulteren in het cancellen van een harttransplantatie, domweg omdat een dergelijke zware ingreep niet meer nodig is. (Hieronder zijn enkele voorbeelden hiervan opgenomen)
Hoewel het al tientallen jaren (zie afbeelding hierboven) bekend en gepubliceerd is in toonaangevende medische tijdschriften zoals The Lancet, lijkt het wel of in Nederland deze inmiddels in de praktijk bewezen remedie voor hart- en vaatziekten volledig in de wind wordt geslagen.
Liever alle, meestal ingrijpend, risicovolle procedures en pillen uit de kast trekken om symptomen het hoofd te bieden, dan patiënten de macht geven om zelf iets te doen aan de oorzaken van de klachten die zij ervaren en of het risico wat ze lopen.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van mensen die het geluk hadden een cardioloog te treffen die het de moeite vond om wel het gesprek aan te gaan en op deze wijze mensen een kans gaf het risico op een volgende cardiovasculaire episode zo laag mogelijk te houden.
Zoals bekent zal het risico op een volgende hartaanval slechts met zo'n 20 tot 30% kunnen afnemen door de reguliere ingrepen en medicatie, terwijl cijfers van meer dan 30 jaar ervaring en onderzoek laten zien dat met leefstijlaanpassingen, zoals het Ornish-programma, je dit risico met zelfs 90% kunt verlagen.
Nu hoor en lees ik geregeld de misleidende bewering dat het e.e.a. niet wetenschappelijk bewezen is.
Het feit dat o.a. het Ornish Programma al meer dan twintig jaar door diverse zorgverzekeraars in Amerika wordt vergoed en dat het zelfs sinds 2010 is opgenomen in Medicare en daardoor vergoedt moet worden door alle zorgverzekeraars in Amerika, toont aan dat het daar als bewezen wordt beschouwd en als zodanig ook wordt ingezet.
Kijk naar de inspirerende verhalen van onderstaande patiënten waarbij het verhaal van dr. Treuherz misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt.
Hij besluit op aandringen van zijn vrouw het Ornish Programma te proberen, hij stond al op de wachtlijst voor een harttransplantatie en zij vond dat hij het een kans moest geven.
Succesverhalen reumatoïde artritis
Van de meer dan 150 verschillende reumatische aandoeningen komt reumatoïde artritis (reuma) naast jicht en artrose het meest voor.
Hoewel het nog niet te genezen is kan het goed behandeld worden en daarbij kan leefstijl een grote rol spelen. Hieronder vind je een aantal inspirerende voorbeelden van patiënten die baat hadden bij het volgen van een WFPB dieet.
In Nederland is vrij recent een uitgebreid onderzoek hiernaar gepubliceerd, onder leiding van prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg, Wendy Walrabenstein e.a.
Hieruit is het Nederlandse "Plants for Health" programma voortgekomen.
Zoals READE (expertisecentrum voor reumatologie en revalidatie) het omschrijft:
"Het is een leefstijl programma inclusief plantaardige voeding, bewegen, stress en slaap management bij cliënten met (risico op) reumatoïde artritis (RA) en artrose (OA).
Hieronder vind je een aantal persoonlijke verslagen van patiënten die dit Nederlandse programma hebben gevolgd en daarnaast ook een aantal mensen, waaronder een arts, die verslag doen van hun ervaringen met o.a. het McDougall- en of het Fuhrman dieet. Beiden ook "Whole Food Plant Based" voedingspatronen.
Succesverhalen Crohn
Hieronder staan een aantal inspirerende verhalen van mensen die door een verandering in de leefstijl op een dramatische manier de klachten, die de ziekte van Crohn bij hen veroorzaakte, wisten te beperken.
Het is soms erg confronterend om te lezen hoe specialisten beweren dat voeding geen enkele rol speelt en medicatie of een chirurgische ingreep als enige oplossing aandragen.
Dat het niet snel te laat is lees je in het levensverhaal van Sondra Berk. Na tientallen jaren en vele ingrepen en wisselende medicatie was het een leefstijlverandering die op 71 jarige leeftijd haar leven compleet veranderde.
Op 76 jarige leeftijd kan ze dit nog steeds vol overtuiging vertellen.