Een WFPB dieet staat voor een voedingspatroon waarbij het grootste gedeelte van het eten van plantaardige herkomst is. Zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat met andere woorden zo min mogelijk bewerkt.
Het gaat dan over alle soorten groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, specerijen en paddestoelen.
Alle producten van dierlijke herkomst worden uitgesloten inclusief rood vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten.
Voorbeelden van sterk bewerkte plantaardige producten die je dus zoveel mogelijk moet mijden zijn, wit meel (bloem), olie, vruchtensappen uit pak, fructose siroop, suiker etc. etc.
Bij dieet moeten we denken aan een leefstijl en niet aan een tijdelijke verandering in ons voedingspatroon.
Dit "dieet" lijkt toch verdacht veel op vegetarisch of vegan?
Ja dat is zo, maar als je aangeeft dat je vegetarisch of vegan eet dan zeg je eigenlijk alleen maar wat je niet eet.
Wat je niet eet is belangrijk maar wat je wel in je mond stopt is bepalend voor je gezondheid, zeker op langere termijn.
Daarom heeft Dr. Campbell de term "Whole Food Plant Based" geïntroduceerd waarbij in één keer duidelijk wordt wat je vooral wel eet en niet alleen wat je niet eet.
Om het e.e.a. te verduidelijken, iemand kan prima zijn dagen slijten op cola, energierepen en patat (zonder). Dit is 100% vegan, echter zal het op de lange termijn niet al te goed kunnen uitpakken.
Bij een WFPB dieet wordt er gestreeft naar een zo groot mogelijk aandeel van zo min mogelijk bewerkte plantaardige voeding.
Er zijn verschillende artsen die al tientallen jaren met veel succes deze levensstijl voorschrijven aan de patiënten. Sommigen daarvan zijn resoluut in het vermijden van alle dierlijke producten en oliën terwijl anderen op de oliën na wat losser zijn.
Wat door de jaren heen duidelijk is gebleken, is dat de mate waarin je alle dierlijke voedingsmiddelen vervangt door plantaardige bepaalt hoeveel het bijdraagt aan je gezondheid. Hier geldt duidelijk hoe meer hoe beter.
Dr. Robert J. Ostfeld schreef hierover in het Journal of Geriatic Cardiology*:
Als praktiserend cardioloog heb ik de kans gehad om getuige te zijn van de diepgaande positieve impact die plantaardige voeding heeft op de cardiovasculaire gezondheid.
Jaren na mijn formele training raakte ik bekend met deze levensstijl en was getroffen door de mate waarin de gezondheid van mijn patiënten verbeterde als gevolg van deze enkele verandering.
Voorafgaand aan het adviseren van een plantaardig dieet, ondanks het navolgen van de op richtlijnen gebaseerde medische therapie, het indien noodzakelijk verstrekken van procedures en het aanbevelen van een mediterraans dieet, waren de verbeteringen bij de patiënten eerlijk gezegd bescheiden.
Deze ervaringen hebben mij ertoe gebracht om het Cardiac Wellness Program bij Montefiore te starten, waar wij patiënten aanmoedigen om een plantaardig dieet te gaan volgen met als doel de preventie en het omkering van de ziekte. De resultaten van het programma hebben mijn liefde voor de cardiologie weer nieuw leven ingeblazen, omdat patiënten gezonder blijven terugkomen en zich beter voelen dan zij in jaren hebben gedaan. Overeenkomstig heb ik mensen bypass operaties, stents en bariatrische operaties etc. zien vermijden.
Patiënten konden met diverse medicaties stoppen omdat zij hun diabetes omkeerden, evenals hoge bloeddruk en hyperlipidemie. Dat had ik voorheen zelden, als het al zo was, gezien.
Gebaseerd op een gedetailleerde bestudering van de literatuur en mijn klinische ervaring, geloof ik dat het stimuleren van onze patiënten om over te gaan op een plantaardig dieet en het bekend maken hiermee van studenten, stagiaires en overige medici aan de basis zou moeten staan van onze benadering van de zorg.
Zoals Hippocrates zei:
”Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Zie onderstaand de korte versie van een interview met Dr. Ostfeld uit 2016:
Robert J. Ostfeld, MD, Msc. Director, Cardiac Wellness Program at Montefiore Medical Center and Associate Professor of Clinical Medicine at Albert Einstein College of Medicine.
Interview conducted by Sofia Pineda Ochoa, M.D. of Meat Your Future on March 20, 2016 in New York City
Duur:04:00 min.
*Voor het originele artikel zie:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466934/
Zie ook de presentatie over veertig jaar aan onderzoek naar en het in de praktijk toepassen van leefstijlgeneeskunde door Dr. Dean Ornish.
The Transformative Power of Lifestyle Medicine